tirsdag 11. mars 2014

Forandring fryder - og noen ganger skader

Det ligger innebygget i oss: vi ønsker å gjøre ting nytt og bedre. Nye ting regnes gjerne som bedre enn ting som er litt eldre. Det er noe forfriskende med å finne nye måter å gjøre ting på.

Men la oss ta et lite tankeeksperiment. La oss si at noen for 200 år siden hadde funnet den rette og perfekte måten å gjøre menighetsarbeide på til alle tider.  Jeg kan vedde på at et flertall likevel ville føle, tenke og mene at vi ville endre ting, bare fordi vi var litt lei av det "gamle". Det er jo dumt. Vi kaster da den beste måten å gjøre noe på, bare fordi vi ikke er istand til å holde på det beste over flere generasjoner.

I vårt tilfelle med menighet er det ikke tankeeksperiment dette med å finne den perfekte måten å gjøre menighetsarbeide på: den er beskrevet i det nye testamente. De levde i en annen tid enn vi og hadde andre forhold, men oppskriften på menighetsliv ligger der. Det er det vi vil følge idag.
Noen har funnet på et skjellsord for dette: biblisisme kaller de det. De som slenger ut slike skjellsord bedriver intellektuelt latskap. La dem beskrive nøyaktig hva de ikke liker med denne bibelbruken og presentere sine alternativer, så kan vi få en avklaring som avdekker premisser og metoder i bibelbruk. Selvfølgelig skal vi sette oss inn i de kulturer vi jobber i, men bibelens menighetsundervisning er vår oppskrift på menighetsarbeide enten kulturen er slik eller slik. Dermed er det ikke sagt at alt er sagt. Her kreves mye kulturkunnskap for å få bibelens undervisning brukt til fulle.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Velkommen til å skrive dine synspunkter her.
Mvh Torkild Masvie