tirsdag 21. januar 2014

Oppstart-menighet/forsamling 
og skikkelig menighet/forsamling

Det er gått inflasjon i menighetsbegrepet. En feirer at en driver med menighetsplanting og lager flotte statistikker. Men bak endel av dette ligger det noen ganske løse og svært moderne menighets/forsamlingsdefinisjoner som også inkluderer grupper som har for små ambisjoner, og som bare dekker litt av tiden og litt av de kirkelige funksjonene. Når vi skal plante menigheter i det postkristne Europa gjelder det å kjøre full pakke, med alt det innebærer av å være skikkelig menighet som dekker hele året, alle kirkelige funksjoner, og ikke noe mindre.

En skikkelig bibelsk menighet/forsamling er et felleskap av kristne som:
1) møtes ukentlig
2) som har kristen forkynnelsen, dåp og nattverd
3) som sammen feirer de kristne høytidene som jul, påske og pinse

I tillegg, kreves det at menigheten dekker kirkelige behov som:
4) konfirmasjon
5) bryllup
6) begravelse

Alt dette går sammen med det diakonale felleskapsarbeidet og det utadrettede evangeliserings og misjonsarbeidet.

Noen av oss ser at vi ikke kan greie å starte full pakke med en gang, men da skal vi være ærlige og si at det ikke er fullverdig menighet som er startet. Så kan vi melde om dette er midlertidlig og at vi har som mål å få etablert en fullverdig menighet, eller om det er denne menighet-light varianten vi har som mål å drifte.
Mitt forslag til den viktige organisasjonen DAWN er på denne bakgrunn å rydde statistikkene og skille mellom fullskala menighet/forsamling og oppstartgrupper som ennå ikke skal i samme statistikk over plantede menigheter. En slik statistikkrydding vil gjelde Messiaskirken. Vi har menighetsarbeide i Oslo, Bergen og Volda. Oslo har hatt ukentlig gudstjeneste hver eneste søndag siden november 2005. Bergen har søndagsgudstjeneste gjennom studieåret, men ikke juli, jul og påske. Volda har ukesamling, og månedlig nattverdgudstjeneste onsdager gjennom studieåret. Disse tre stedene med menighetsarbeide hører, etter min mening, ikke hjemme i samme statistikk. Hvilken nytestamentlig menighet finner vi som tok fri jul, påske og tok menighetssommerferie, og som ikke hadde ukentlige samlinger? Europa trenger menigheter som kan gi folk et ukentlig helårsfelleskap, ikke noe mindre, og jeg skal jobbe så hardt jeg kan for at vårt arbeide i Bergen og Volda skal få ukentlig, helårsmenighetsarbeide så snart vi er klare for det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Velkommen til å skrive dine synspunkter her.
Mvh Torkild Masvie