torsdag 16. januar 2014

Smått er best

Små grupper og menigheter har gjennomgående bedre vekststatistikk enn store. Jeg studerte kirkevekst på Fuller i USA. Der sa foreleser Peter Wagner: det nest beste som kan skje i en menighet er kirkesplittelse, det beste er menighetsdeling. Det hang sammen med statistikkene som viser at store menigheter bruker en større del av ressursene på å drifte menigheten, enn det de bruker på å pleie kontakter med de som ikke er en del av menigheten. I en stor menighet har en det strålende fordi en kommer dit for å møte andre en kjenner. Og når en treffer dem har en det bra. En trenger ikke flere. Det er derfor best å dele store menigheter i små enheter om en virkelig ønsker få nye med i menighetsflokken. Statistikken viser at små menigheter som hovedregel vokser mer enn de store.

En liten gruppe er konstant sulten på vekst. En føler at en må være flere. En er på leting etter nye som kan komme med. Og nye som kommer med er en gave og vedkommende blir sett.

Jeg så det som studentprest i Tromsø og NordNorge på 1980-tallet. Studentgruppa i Tromsø hadde en hyggelig vekststatistikk av nye som kom med. Så besøkte jeg gruppa på Nesna der det var en bibelgruppa på 5. De fikk i løpet av året med en til som ble kristen. Dermed var de 6. De følte selv ikke det var så storveies det de hadde som resultat, men i virkeligheten var veksten på Nesna prosentvis større enn den var i Tromsø. Det betyr at om jeg kunne delt opp gruppa i Tromsø i små felleskap med 5 personer i hver, og hver gruppe fikk med en mer, så hadde Tromsø vokst kraftigere enn vi nå gjorde.

Men vi hadde det veldig fint i felleskapet i Tromsø. Og vi har det fint i menighetsfelleskap der vi er mange. Det vet jeg. Jeg har vært medlem av en menighet i USA, en med 600 til gudstjeneste. Men vekstfaktoren prosentvis blir ikke så stor i store menigheter. Smått er best om en er opptatt av evangelisering og misjon.
Så for misjonens skyld skal de av oss som er med i menighetsfelleskap som ikke er så store, bruke de fantastiske muligheter dette gir til å bringe nye inn i felleskapet med Jesus i menigheten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Velkommen til å skrive dine synspunkter her.
Mvh Torkild Masvie