lørdag 21. desember 2013

Carver-modellen.
Frivillighets-Norge er håpløst bakpå mht styre/daglig leder modellen.

Du kan ikke jobbe godt med en dårlig struktur for forholdet daglig leder og styret.."Carver-modellen" (governance modellen) er den eneste helhetlige modellen som beskriver rolledelingen mellom styre og daglig leder. Jeg fikk lære den av Jim Galvin som har gjort omfattende konsulentarbeide for Willow Creek og Saddleback, bare for å nevne to av det vi kjenner best i kristen-Norge. Modellen er i ferd med å "erobre" frivillig og offentlig sektor i USA, Canada og flere andre land det være seg sykehusdrift i Holland, parkdistrikt i California, kirker, nødhjelpsorganisasjoner o.s.v.

Det finnes ingen annen helhetlig modell på dette området i følge Jim Galvin. De som er interessert i modellen kan gå til websiden carvergovernance.com .
Kort fortalt jobber styret kontinuerlig med med 4 policy-dokumenter og kun det:
1) Hva skal virkningen av vår virksomhet være. (En kommer på sporet av dette når en spør: Hvorfor finnes vi?  Hvilken skade skjer om vi legger ned?). Styret beskriver målet. Jobben gjør daglig leder.
2) Hva har dagligleder ikke lov å gjøre for å nå disse målene. Denne "negative" måten å formulere det på er genialt og åpner opp for at daglig leder med stab tar i bruk all kreativitet og energi for å nå målene med tilgjengelige ressurser.
3) Hvordan skal kommunikasjons og arbeidsrelasjon mellom daglig leder og styre være?
4) Hvilke regler gjelder internt i styret for styremedlemmenes måte å jobbe på m.m.

I Den Lutherske Kirke i Norge / Messiaskirken menighet der jeg er ansatt som leder ble Carvermodellen tatt i bruk for flere år siden som den første i Norge. Jeg er overbevist om at det kun var mulig fordi rådet var ungt og lærevillig.
Vår kirke er tilgjengelig for tips for de som måtte være interessert i å vurdere denne måten å jobbe på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Velkommen til å skrive dine synspunkter her.
Mvh Torkild Masvie