mandag 2. desember 2013

Formell og reell ledelse.
Ledelse av menighet/idealistiske organisasjoner


I kristent arbeide både i menighet og misjon og kristne organisasjoner trengs idealisme.
Men det er slik at en må ha en en orden på ting. En kan fort få den uskikk at den egentlige makta ligger et annet sted enn den reelle. Ting bestemmes kanskje ikke der de skal bestemme i følge vedtektene. Styret er ikke styret, men det er noen utenfor et sted, kanskje noen etablerte familier som bestemmer sakene utenfor styret. Noen som mener seg å ha åndelig innsikt eller nådegaver kan mene at de skal bestemme noe bare fordi de er så åndelig begavet. Andre kan mene seg å har erfaring, kursing e.l. og derfor at de bør/ skal lyttes til og følges. Ansatte kan mene at de skal bestemme også forhold som styret er satt til å bestemme.

En leders jobb er å sørge for at den formelle makta utøver den reelle makta.
Den formelle ledelsen er den reelle ledelsen.
En leders jobb er hele tiden å sørge for at en uskikk på dette området ikke får utvikle seg. Selvfølgelig gjør en klokt å høre på alle gode råd, men beslutningene skal ligge der beslutningene skal ligge.

En leders jobb er å hjelpe til at alle følger spillereglene slik at kreftene kan brukes på å gjøre jobben og ikke brukes på maktkamper på feil arena. Skal en unngå store konflikter på dette området så trengs ledere som er villige til å ta ubehaget med små og større korrigeringer for å få dette til.
Om en leder ikke er klar for en slik ubehagelig jobb, så er toppledelse ikke jobben for vedkommende.

(Dette er fra mine notater fra 15 år siden som leder av Caspari Center)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Velkommen til å skrive dine synspunkter her.
Mvh Torkild Masvie