mandag 18. november 2013

Jødene hører hjemme i våre kirker og menigheter
Del 2 etter 11.nov.


Noen ganger lurer jeg på hva som skal til å vekke oss i våre kirker og bedehus for å få rett selvforståelse og perspektiv.
Vi må være blinde i våre kirker og menigheter om vi ikke ser at jødene hører hjemme i våre menigheter. Det er nettopp jødene som grunnla vår kirke.
På pinsedag var de alle jøder de 3000 som ble døpt til å tilhøre denne Jesus-bevegelsen.

Vår bibel er skrevet av jøder og om jøder. Eneste unntak kan være Lukas som skriver tobindsverket Lukas-Apostlenes gjerninger. Og nettopp han lar oss få denne informasjonen: alle som startet denne Jesus-bevegelsen var jøder.
Det store spørsmålet i urkirken var om ikke-jødene skulle få være med. Så jødisk var denne bevegelsen.

Når vi i tillegg tilber jøden Jesus som vår frelser, en omskåret jøde som aldri har spist svinekjøtt og rekesmørbrød fordi det ikke passer med jødisk lov i GT, så har vi blitt ganske blinde når vi tar for gitt at kirken er stedet der ikke-jødene skal regjere.
Den kristne kirke er alltid for jøde og ikke-jøde, for mann og kvinne, for ung og gammel, for frisk og syk. Og bibelen er klar: det er ikke-jødene som skal ta hensyn i menigheten så de jøde-kristne skal kunne kjenne seg hjemme i sin egen kirke.

Rent praktisk betyr det at de som måtte være jøder i våre menigheter må få frihet til å holde sine jødiske forskrifter for å kunne bevare sin jødiske identitet og folketilhørighet. Sålenge ingen gjør dette for å bli frelst er slike jøder nøyaktig slik vår modermenighet i Jerusalem i begynnelsen. Der var det mange tusen Jesus-troende jøder som holdt seg strengt til Moseloven.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Velkommen til å skrive dine synspunkter her.
Mvh Torkild Masvie